Betalen in buitenland

Betalen in het buitenland kan extra kosten met zich meebrengen. Buiten Europa is dit altijd het geval. Daarnaast krijg je dan ook te maken met vreemde valuta.

Mogelijkheden om te betalen

Betalen met contant geld is een van de opties. Indien je naar een land gaat waar de euro niet is ingevoerd, dan is geld opnemen een must. Echter, dit kost geld. Een andere mogelijkheid is betalen met een betaalpas of creditcard. Hier zijn echter ook kosten aan verbonden.

Contant betalen

Geld wisselen kost behoorlijk wat geld. Om een indruk te geven, hebben we een aantal voorbeelden samengesteld.

  Officiële wisselkoers GWK Verschil in % Verschil bij 500€
Dollar  1,02 0,92 -9,8% -€ 49,02
Brits Pond 0,85 0,77 -9,9% -€ 49,41
Thaise baht 37,22 31,06 -16,6% -€ 82,75
Turkse Lira 17,74 14,99 -15,5% -€ 77,51

 

  Officiële wisselkoers Pinnen Verschil in % Verschil bij 500€
Dollar  1,02 0,97 -5% -€ 22,51
Brits Pond 0,85 0,82 -4% -€ 17,56
Thaise baht 37,22 35,53 -5% -€ 22,66
Turkse Lira 17,74 16,95 -4% -€ 22,29

Door contant geld te wisselen, wordt betalen in het buitenland al snel 10% duurder. Voor valuta zoals de Turkse Lira of de Thaise Baht is dit zelfs meer dan 15%. Opvallend is overigens, dat GWK Travelex adverteert met de term “betere wisselkoers”. Dit lijkt me toch wel erg subjectief.

Betalen met pinpas of creditcard

Bij het betalen met een pinpas of creditcard is er ook sprake van een opslag op de wisselkoers. Deze valt echter veel lager uit. Deze opslag bedraagt op dit moment 1,2%. Daarnaast berekent bijvoorbeeld de ABN AMRO ook een vast tarief van 0,15€ per transactie.

Lokale munteenheid pinnen

Wel is het zo, dat aan het pinnen in het buitenland vaste kosten zijn verbonden.

Des te meer je pint, des te beter de koers zal uitvallen. Je deelt dan de vaste transactiekosten door een groter bedrag. Ga je bijvoorbeeld slechts 10€ in buitenlandse valuta pinnen, dan is dit uitermate onvoordelig. 

Persoonlijk pin ik, indien ik dit nodig heb, direct een groter bedrag en leg dit in de kluis in een hotel. Op die manier voorkom je, dat je telkens weer de vaste kosten dient te betalen.

Geld pinnen buitenland

Pinnen met een creditcard

Bij het pinnen in het buitenland wordt er 4% in rekening gebracht. Hierbij wordt een minimum van 4,50€ gehanteerd. Dit is niet de voordeligste methode om te betalen in het buitenland. Toch ben je nog steeds goedkoper uit, dan dat je op voorhand geld gaat wisselen bij bijvoorbeeld het GWK.

Wel dien je goed op te letten bij het pinnen. Je krijgt vaak de vraag of je wilt dat het geld wordt afgeschreven with conversion of without conversion. Het is verstandig om te kiezen voor de optie without conversion. Wanneer je dit niet doet, dan wordt de transactie vaak afgerekend tegen een onvoordelige wisselkoers. Dit kan bij grote bedragen best veel geld schelen.

Gebruik van een vreemde valutarekening

Bij het gebruik van een vreemde valutarekening heb je niks meer van doen met de wisselkoers. Je bent dan als het ware al in het bezit van de vreemde valuta. Het enige wat er dan nog in rekening wordt gebracht zijn eventuele transactiekosten. 

Bij Wise wordt er een klein bedrag in rekening gebracht op het moment dat je geld stort op de debit card. Bij een bedrag van 1000 euro is dit 4,68€. Vervolgens heb je dan een saldo in USD, waarmee je als een local kunt betalen. Je hebt dan simpelweg een dollarrekening geopend.

Doordat een Wise debit card op veel plekken wordt geaccepteerd, hoef je dan eigenlijk weinig vreemde valuta mee te nemen. Je kan met de kaart namelijk ook geld opnemen in vreemde valuta.

Een bijkomend voordeel is, dat je door meerdere keren een beperkt bedrag te storten, je het risico bij diefstal of fraude kan beperken. Persoonlijk gebruik ik op deze manier mijn Wise kaart buiten Europa en hoef ik mijn bankpas van mijn standaard betaalrekening niet te gebruiken.

Bankpas goed instellen

Vergeet niet dat veel banken een betaalpas standaard instellen voor alleen betalen in Europa. Indien je naar een land buiten Europa vertrekt, dien je dit aan te passen. Verstandig is om dit alleen aan te passen voor de periode dat je in het buitenland verblijft.

Opletten bij het betalen

Betalen in het buitenland vraagt in sommige landen om extra alert te zijn. Skimmen van bankpassen komt nog steeds voor. Vooral buiten Europa gebeurt dit nog regelmatig. Zorg dus dat je jouw pincode goed afschermt. 

Daarnaast zou je ook na terugkomst de betaalpas weer dienen te blokkeren, voor gebruik buiten Europa. Op die manier voorkom je veel narigheid.

Acceptatie van bankpassen

Je kunt in veel landen goed terecht met een Nederlandse bankpas. Er zijn echter altijd uitzonderingen. Daarom is het op voorhand verstandig, om te checken in hoeverre je kunt betalen in het buitenland met jouw pinpas of creditcard. Vanuit dat oogpunt vind ik het persoonlijk prettig om enige lokale valuta op zak te hebben.

Zo heb ik in Brazilië wel eens meegemaakt, dat er sprake was van een grote storing. Dit uiteraard nadat we ergens hadden gegeten. Gelukkig had ik genoeg Braziliaanse Reaal op zak om de rekening te kunnen betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *