Dollar rekening openen in Nederland

Een dollar rekening openen in Nederland is op verschillende manieren mogelijk. Zo kan je dit doen bij de grote banken zoals de ABN AMRO, ING of de Rabobank. Maar of dat de beste keuze is? Wij hebben in ieder geval voor een andere optie gekozen.

Rekening in dollars openen

Een rekening in dollars openen heeft als voordeel dat je niet telkens dollars hoeft om te wisselen naar euro`s en vice versa. Door het hanteren van de aankoopkoers en verkoopkoers zal je namelijk elke keer een klein bedrag verliezen. Ook kan het ervoor zorgen dat de transactiekosten bij zowel het ontvangen als betalen lager uitvallen. Hiervoor dien je dan wel goed te letten op waar je de rekening in dollars gaat openen.

Kosten van een dollar rekening

Het openen van een dollar rekening bij een Nederlandse bank is doorgaans niet gratis. Onderstaand een overzicht van de kosten die de verschillende banken in rekening brengen:

 Bank Kosten per maand Kosten betaling Kosten ontvangst
ING € 6,00 € 12,00 € 12,00
ABN AMRO € 8,00 € 12,00 € 12,00
Rabobank € 6,00 € 11,00 € 11,00

Het openen van een rekening in een andere valuta bij deze banken, betekent overigens niet dat je geen transactiekosten meer hoeft te betalen. Deze transactiekosten zijn gelijk aan het betalen in vreemde valuta van een eurorekening. De winst zit hem puur in het voorkomen van een wisselkoersverlies, bij betalen en ontvangen van vreemde valuta.

De bovenstaande kosten gelden per valuta per rekening. Ga je betaalrekeningen in meerdere valuta openen, dan zal je telkens weer de maandelijkse kosten dienen te betalen. Op die manier kunnen de kosten per maand behoorlijk oplopen.

Goedkopere of gratis opties

Om gratis een dollar rekening te openen in Nederland, dien je jezelf te wenden tot een online bank of money transfer service. Hier heb je wel  de mogelijkheid om een dollar rekening te openen, zonder dat hier maandelijks kosten aan zijn verbonden.

Dit is mogelijk bij zowel Wise als Wirex. Bij Wise is het mogelijk om naast een dollarrekening, nog een rekening te openen in 9 verschillende valuta, zoals het Britse Pond, Turkse Lira en Roemeense Lei.

Geld versturen, naar wat voor land en welke valuta dan ook, is binnen Wise altijd gratis. Op die manier kan je dus gewoon gratis dollars overmaken naar iemand anders, die ook een rekening heeft bij Wise.

In vreemde valuta betalen zorgt er dan voor, dat de vreemde valuta's worden afgeschreven. Hierdoor heb je niet langer van doen met wisselkoersen. Door op deze manier een online rekening te openen, verricht je bovendien in het buitenland betalingen als een local, naast dat je goedkoop geld kunt overboeken.

Dollar rekening voordelen en nadelen

 • 01

  Geen wisselkoersverliezen

 • 02

  Geen wisselkoersopslag

 • 03

  Mogelijk voor meerdere vreemde valuta

 • 04

  Te openen zonder maandelijkse kosten

Opnemen of storten

Doordat het om een online bankrekening gaat, zijn er beperkingen met betrekking tot opnemen of storten. Contant geld opnemen is bij beide bedrijven mogelijk. Hierbij worden er dan wel transactiekosten berekend. 

Contant geld op een rekening storten is daarentegen niet mogelijk. Je zal dan eerst het geld op een andere bankrekening dienen te storten en vervolgens het geld moeten overmaken naar de vreemde valuta rekening. 

Depositogarantiestelsel

Je dient jezelf er wel bewust van te zijn, dat een saldo wat je bij deze online banken aanhoudt, niet onder het depositogarantiestelsel valt. Als een spaarrekening in een vreemde valuta, is het dan ook niet echt geschikt. 

Wel zijn er andere maatregelen van kracht, die ervoor dienen te zorgen dat jouw geld veilig is. Hier wordt streng toezicht op gehouden.

Valutarisico

Geld aanhouden in een andere valuta dan de euro zorgt altijd voor een valutarisico. Wanneer de koers van de dollar gaat dalen, dan zal de waarde in euro`s afnemen.

Had je bijvoorbeeld een groot saldo in Turkse Lira aangehouden, dan was dit het afgelopen jaar in euro`s heel veel minder waard geworden. Je had dan een koersverlies van meer dan 50% geleden. Dit komt dan pas naar voren, op het moment dat je de Turkse Lira omzet in euro.

Wanneer je een dergelijke rekening gebruikt om te betalen en om geld te ontvangen, dan wordt dit risico kleiner. Er is dan als het ware sprake van een zekere vorm van hedging.

rekening in dollars openen valutarisico

In mijn opinie is in een situatie waarbij je zowel betalingen doet en geld ontvangt in dollars, het altijd aan te raden om een dollar rekening te openen in Nederland. Dit zal je enorm veel geld gaan besparen. 

Zakelijke rekening in dollars openen

Wanneer je zaken doet in dollars, dan zou je eigenlijk altijd een rekening in Amerikaanse dollar dienen te openen. Je zal dan regelmatig te maken hebben met betalingen en ontvangsten. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de US dollar. Doe je veel zaken met Japan, dan is een vreemde valutarekening in Japanse Yen aan te raden.

Voorbereiden op een vakantie

Ben je van plan om in de toekomst op vakantie te gaan naar Amerika, dan zou je alvast geld kunnen storten op een dollar rekening. Op die manier zal de vakantie dan niet goedkoper of duurder uit gaan vallen, op het moment dat de koers begint te bewegen.

In het verleden heb ik dit zelf gedaan. We hadden een lange vakantie geboekt naar Amerika, op het moment dat de koers van de dollar enorm gunstig was. Daarnaast, met die gunstige koers wisten we al dat shoppen ook heel interessant zou zijn. 

Omdat we de vakantie redelijk ver van tevoren hadden geboekt, heb ik een rekening in dollars geopend en daar alvast een bedrag gestort, wat we dachten nodig te hebben. 

dollar rekening vakantie USA

Dit heeft voor ons goed uitgepakt en had grote invloed op onze vakantie We hebben daarmee bijna 15% bespaart. Het had uiteraard ook anders uit kunnen pakken, wanneer de dollar nog verder was gedaald.

Echter ben ik van mening, dat op het moment dat iets gunstig is, dat je daar beter van kunt profiteren, dan er op te gokken dat het nog beter wordt. Dat is eigenlijk een vorm van hebzucht, wat bijna nooit goed uitpakt. Dat kan een strategie zijn waarmee je geld verliest in plaats van wint.

Meer en meer gratis opties

Je ziet meer en meer money transfer services die zich ook toeleggen op het aanbieden van betaalrekeningen in verschillende valuta`s. Vanuit dat oogpunt heeft het mij verbaast dat de grote banken toch besloten hebben om hun tarieven verder te verhogen. 

Dit is als het ware een uitnodiging voor de dergelijke fintech bedrijven om zich hierop toe te gaan leggen. Tegenwoordig betaal je namelijk al 12 euro voor een transactie met een land dat  niet tot de SEPA landen behoort. Hierdoor wordt het verschil met bedrijven zoals TransferGo, Wise en dergelijke alsmaar groter.. Omdat de concurrentie hevig is tussen deze geldtransfer services hebben zij bovendien niet de mogelijkheid om hun tarieven fors te gaan verhogen. Dat is voor ons als klant zijnde zeer goed nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *