Geld vanuit buitenland ontvangen

Geld vanuit het buitenland ontvangen is niet altijd gratis. Wanneer je een buitenlandse betaling verwacht, dan dien je hier je rekening mee te houden,. Wat is de beste methode, om ervoor te zorgen, dat je niet onverwacht een behoorlijk bedrag kwijt bent aan transactiekosten en een wisselkoersverlies?

Vreemde valuta ontvangen op een euro rekening

Wanneer je vreemde valuta ontvangt en je houdt een betaalrekening aan in euro`s, dan dienen deze vreemde valuta te worden omgerekend naar euro`s. Hierbij hanteren banken niet de voor jou meest voordelige koers. Of beter gezegd, de bank hanteert de koers waar zij het meeste mee verdienen.

Bij wisselkoersen zie je namelijk 3 verschillende wisselkoersen. Dit zijn achtereenvolgens:

  • Aankoopkoers
  • Middenkoers
  • Verkoopkoers

De koers waartegen banken vreemde valuta kopen en verkopen verschilt. Dit is een van de verdienmodellen waar zij geld mee verdienen. Doordat het praktisch altijd zo is dat de koers die voor de bank het voordeligst is wordt gehanteerd, zal je als klant altijd geld verliezen. Om een voorbeeld geven, dit zijn de koersen die de ABN AMRO hanteert ten opzichte van de Amerikaanse dollar:

  • Aankoopkoers 1.00200€
  • Middenkoers 1.01150€
  • Verkoopkoers 1.02100€

Tussen de aankoopkoers en verkoopkoers zit een verschil van 0,019€. Dit lijkt op zich geen groot verschil. Maar als het om een bedrag van een miljoen euro gaat, dan is dit een bedrag van 19.000€.

Een bankrekening op basis van middenkoersen

Er zijn gelukkig wel een paar uitzonderingen. Banken zoals de N26 en bunq hanteren namelijk de middenkoers bij  het omrekenen van buitenlandse valuta. Op die manier voorkom je dat je een groot koersverlies lijdt.

Vreemde valutarekening

Een andere oplossing ter voorkoming van wisselkoersverliezen, is het openen van een vreemde valutarekening. Op die manier worden dollars gewoon op een dollar rekening gestort, zonder dat deze worden omgezet naar euro`s.

Dit werkt uiteraard niet alleen voor dollars, maar voor elke valuta waarin je een bankrekening opent.

In het verleden was het omslachtig om een bankrekening in een andere valuta dan de euro te openen. Daarnaast diende je dan ook per betaalrekening maandelijks te betalen. Het goede nieuws is dat er inmiddels een aantal fintech bedrijven zijn, die hierop zijn ingesprongen. Zij bieden de mogelijkheid tot het openen van een rekening in verschillende valuta.

Vreemde valuta vanuit buitenland ontvangen

Wirex en Wise

De bedrijven Wirex en Wise bieden de mogelijkheid om eenvoudig een betaalrekening in een andere valuta te openen. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden. Er wordt slechts om een kleine bijdrage gevraagd, indien je ook een betaalpas bij de betaalrekening wilt aanvragen. 

Dit kost bij Wise bijvoorbeeld eenmalig 6€. Deze 6€ heb je echter weer heel snel terugverdient. Daarvoor hoef je slechts eenmalig geld uit het buitenland te ontvangen. Banken rekenen namelijk transactiekosten die bijna allemaal hoger liggen dan deze 6€. En dat is per transactie.

Wanneer is dit interessant?

Ontvang je eenmalig slechts een klein bedrag in een andere valuta? Dan is het waarschijnlijk teveel rompslomp om verschillende betaalrekeningen te gaan openen. Is geld vanuit het buitenland ontvangen echter iets wat regelmatiger voorkomt, of je verwacht een groot bedrag, dan is dit wel interessant. 

Je bespaart dan direct de 9€ transactiekosten die bijvoorbeeld de ABN AMRO in rekening brengt.

Geld overboeken naar euro betaalrekening

Stel dat je regelmatig kleine bedragen in een andere valuta ontvangt. Dan zou je een rekening kunnen openen in die valuta en dan periodiek het bedrag overboeken naar jouw euro betaalrekening. 

Op die manier voorkom je dat je elke keer opnieuw de transactiekosten dient te betalen. Wel zal je dan nog steeds een verlies lijden op de wisselkoers, op het moment dat je het geld gaat overmaken naar de euro rekening.

Geld ontvangen vanuit een SEPA land

Geld ontvangen vanuit het buitenland, waarbij het land van waaruit je geld ontvangt tot de SEPA landen behoort, is wel gewoon gratis. Dan dient de betaling echter wel in euro`s te worden uitgevoerd. 

Indien dit niet het geval is, dan zal je alsnog tegen de gebruikelijke kosten aanlopen. Zeker wanneer het om een kleiner bedrag gaat, dan zijn deze kosten ontzettend hoog. Dan kan het zomaar zijn, dat je 20% van  het geld aan de bank dient af te staan.

Betalen om geld te ontvangen

Niet iedereen is ervan op de hoogte, dat je ook dient te betalen wanneer je geld van buiten de SEPA zone ontvangt of in een buitenlandse valuta. Het bedrdag dat je dan uiteindelijk in euro`s krijgt gestort valt dan behoorlijk tegen. Je wordt hiervoor ook niet van tevoren gewaarschuwd. Dit is best opmerkelijk te noemen. 

Ook  is het opmerkelijk, dat zowel betaler als ontvanger dienen te betalen. Dit is in mijn opinie gewoon een vorm van het dubbele kosten in rekening te brengen. In verschillende andere branches is dit aan banden gelegd. Denk bijvoorbeeld aan AIRBNB. Daar mogen niet zowel aan de huurder en verhuurder kosten in rekening worden gebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *