Geld wisselen

Wanneer je naar het buitenland gaat en dan naar een land waar geen gebruik wordt gemaakt van de euro, dan kan je geld wisselen. Of je kunt zoveel mogelijk met een creditcard of pinpas betalen.

Geld wisselen is duur

Over het algemeen is geld wisselen een dure aangelegenheid om aan vreemde valuta te komen. Naast dat je vaak bij valuta wisselen transactiekosten betaalt, krijg je ook een slechte wisselkoers. Zeker op luchthavens kan dit je veel geld kosten. Op die manier goedkoop vreemde valuta kopen is er dan ook niet bij.

Om een voorbeeld te geven. De koers van de Amerikaanse dollar is op dit moment 1:1  Ga je  echter geld wisselen bij het GWK dan krijg je slechts 0,917 dollar per euro. Je verlies op die manier bijna 10% op de wisselkoers. Daarnaast worden er ook vaak nog extra kosten in de vorm van transactiekosten in rekening gebracht.

Ga je op die manier 100 euro wisselen, dan ontvang je minder dan 92 dollar. Dit terwijl je eigenlijk 100 dollar zou dienen te ontvangen. Je ontvangt dus veel minder buitenlands geld dan dat je zou verwachten, op basis van de officiële wisselkoersen.

Online vreemd geld bestellen

Wil je toch geld wisselen? Dit kan online bij GWK Travelex. Een valuta bestelling op die manier, voorkomt dat je transactiekosten dient te betalen. Bovendien weet je op die manier zeker dat je over de buitenlandse valuta kunt beschikken. 

Want vergeet niet dat minder gangbare valuta in Nederland niet altijd op voorraad zijn.

Betalen met een kaart of mobiele telefoon

Betaal je per pin of met een creditcard, dan wordt de betaling afgerekend tegen een voordeligere koers.Op de werkelijke wisselkoers wordt er dan wel een toeslag toegepast, maar deze is aanzienlijk lager.

Bij banken ligt deze toeslag zo rond de 1,2%. Bij creditcardmaatschappijen tussen de 2% en 2,5%. Nog steeds veel lager dan hetgeen je verliest bij het wisselen van contant geld.

Geld wisselen of met een kaart betalen

Afrekenen in EURO`s of vreemde valuta?

Ga je pinnen in het buitenland? Dan zie je wel eens de mogelijkheid voorbij komen om te worden afgerekend in EURO of in de vreemde valuta die je opneemt. 

Uit een onderzoek is gebleken dat het in dit geval verstandig in om te kiezen voor de vreemde valuta optie. Dit levert je een betere koers op, dan dat het bedrag direct wordt omgezet in EURO.

Maak je gebruik van een vreemde valutarekening van Wise of Wirex, dan speelt dit verder geen rol. Je hoeft dan namelijk niet langer valuta om te rekenen.

Heb je wel veel contant geld nodig?

In meer en meer landen kan je tegenwoordig ook per kaart afrekenen. Of door het gebruik van Apple Pay of Google Pay. Op die manier heb je dan eigenlijk weinig contant geld nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor een land als de Verenigde Staten. Ga je echter naar Cuba, dan ontkom je er niet aan, om contant geld op te nemen.

Neem zo min mogelijk contant geld op

Persoonlijk wissel of pin ik een beperkt bedrag en probeer daarna gewoon zoveel mogelijk met een creditcard af te rekenen. In mijn opinie is dit de meest voordelige optie.

Daarbij gebruik ik tegenwoordig dan ook mijn Wise card, waarbij je gewoon in lokale valuta betaalt. Voor een langere vakantie kan je dit een substantieel bedrag schelen. Zeker als je ook nog eens gaat winkelen, waarbij je meer geld uitgeeft. 

En vergeet niet, dat je niet altijd vreemd geld kunt terugwisselen naar euro`s in Nederland. En in dat geval blijf je zitten met het vreemde geld.

Kijk uit met geld wisselen

De wisselkoers die wordt gehanteerd op Schiphol is vaak niet de voordeligste. De koers in het land van bestemming is vaak voordeliger. Maar dan echter niet op het vliegveld van aankomst.De wisselkantoren op een vliegveld zijn namelijk vaak de duurste.

Daarentegen dien je ook weer uit te kijken, wanneer je geld gaat wisselen bij een lokaal kantoor in een vreemd land. Je dient dit altijd te doen bij een officieel wisselkantoor. Anders ligt de kans op oplichting op de loer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *