Goedkoop geld overboeken

Het overmaken of betalen in een andere valuta dan de euro is nog steeds erg duur. Zo wordt er door de ABN AMRO minimaal 9€ aan transactiekosten berekend, indien je een overboeking uitvoert naar een bank buiten de SEPA zone. Goedkoop geld overboeken kun je echter op verschillende manieren doen.

Door nieuwe ontwikkeling op het financieel gebied en dan met name door de komst van nieuwe internetbanken en andere fintech bedrijven, is goedkoop geld overboeken mogelijk. En dit is eenvoudiger dan dat je zou denken.

Sepa en niet sepa overboekingen

Goedkoop geld overboeken naar een land binnen de SEPA zone is altijd het geval. Banken rekenen tegenwoordig geen extra kosten voor een overboeking binnen dit gebied. Dit is echter niet het geval wanneer er sprake is van een vreemde valuta. 

Zo behoort bijvoorbeeld Roemenië tot de SEPA zone, maar hanteren zij niet de euro. In dat geval kunnen er wel kosten in rekening worden gebracht. De kosten zijn dan gelijk aan een betaling naar een land buiten de SEPA zone.

Wie dient de kosten te betalen?

Standaard wordt er vanuit gegaan dat bij overboeken naar het buitenland een ieder zijn eigen kosten dient te betalen. De ontvangende banken brengen ook hun eigen kosten in rekening, die voor rekening van de ontvanger zijn. 

Je hebt echter ook de mogelijkheid om ervoor te kiezen dat jezelf alle kosten voor jouw rekening neemt. 

Goedkoop geld overboeken Hoe doe je dat?

Er zijn verschillende opties. Voer je regelmatig transacties uit, met banken buiten de SEPA zone, dan kan je overwegen een gratis bankrekening te openen bij een bank zoals de N26 of de Revolut bank. Niet alleen kan je gratis een bankrekening openen, er worden ook geen maandelijkse kosten in rekening gebracht. 

Bovendien ontvang je ook een bankpas indien je een rekening opent bij het genoemde N26 of Revolut. Dit kan in de vorm van een debit mastercard of zelfs de meer gangbare maestro kaart. Met deze maestro kaart kan je overal in Nederland terecht. Maar dat is nog niet alles. Beide banken maken gebruik van Wise (voorheen Transferwise). Hierdoor wordt het overboeken van geld naar een bank buiten de SEPA regio vele malen goedkoper. 

Zo kunje goedkoop geld overboeken

Afhankelijk van het bedrag dat je overmaakt wordt er een minimaal bedrag aan transactiekosten in rekening gebracht. Dit is slechts een fractie van de kosten die door de ABN AMRO, ING of Rabobank worden berekend.

Vreemde valutarekening openen

Een andere mogelijkheid is het openen van een vreemde valutarekening. Op die manier worden vreemde valuta niet telkens omgerekend. Ontvang je een bedrag in dollars, dan worden er gewoon dollars bijgeschreven op de dollarrekening.

Een gratis vreemde valutarekening is ondermeer te openen bij Wise of bij Wirex.

Wel dien je er rekening mee te houden dat een wisselkoers kan fluctueren. Gaat bijvoorbeeld de dollar sterk dalen ten opzichte van de euro, dan zal je alsnog tegen een wisselkoers verlies oplopen. 

Money transfer services

Money transfer services zijn sterk in opkomst. Het eerste bedrijf wat zich hierop toeleggen was Wise. Inmiddels kan je ook terecht bij TransferGo, Currencyfair, Remitly, Azimo, OFX of Xe. Daarnaast zullen er op dit moment nog wel weer een aantal nieuwe aanbieders zijn bijgekomen. 

Western Union biedt ook deze mogelijkheid, maar zijn in vergelijking met genoemde money transfer services nog steeds erg duur. Dit zie je niet direct terug in de transactiekosten,  maar komt naar voren in de wisselkoers die wordt gehanteerd. Zo wordt er bij een overboeking naar de Verenigde Staten op dit moment een koers van 0,9591 gehanteerd, terwijl de officiële wisselkoers 1,02 bedraagt.

Wat deze money transfer services allemaal gemeen hebben, is dat zowel de transactiekosten lager zijn en de wisselkoers voordeliger. Dit kan je echt enorm veel geld schelen. Daarnaast is goedkoop geld overboeken via een money transfer service inmiddels mogelijk naar praktisch alle landen. Geld naar het buitenland overmaken wordt door het gebruik van een money transfer service wel tot 7 keer goedkoper.

De wisselkoersopslag

En dat is nog niet alles. Naast dat je bij de traditionele Nederlandse banken een fors bedrag aan transactiekosten dien te betalen, wordt er ook nog eens een toeslag gehanteerd op de wisselkoers.

Banken verdienen dus eigenlijk dubbel aan elke transactie die je uitvoert.

Door geld over te boeken via de N26 bank wordt er geen toeslag toegepast op de wisselkoers. Je betaald gewoon de daadwerkelijke middenkoers, zoals deze op het internet op verschillende pagina`s terug te vinden is. Hetzelfde geldt voor Revolut. Ook zij passen geen toeslag toe op de wisselkoers.

Dubbele kosten

Automatisch gebruik maken van Wise

Bij betalen vanuit de APP van zowel de N26 als Revolut maak je automatisch gebruik van de diensten van Wise. Is het echter te veel moeite om een bankrekening te openen of heb je slechts eenmalig een betaling uit te voeren? Dan kan je ook direct geld overmaken via de website van bijvoorbeeld Wise. 

Je maakt dan eenvoudig het euro bedrag over aan Wise in Nederland en zij dragen er zorg voor dat de ontvanger in buitenland netjes zijn geld ontvangt. Ook op deze manier bespaar je ontzettend veel op de transactiekosten en de wisselkoersverliezen.

Verdienmodel van banken

Er worden ook transactiekosten in rekening gebracht bij het ontvangen van geld

Het is zelfs zo dat je zowel betaalt voor het ontvangen van geld van buiten de SEPA zone als voor betalingen. Dus als iemand vanuit Amerika jou EURO`s stuurt, dan betaal je gewoon transactiekosten. Het is dus een heel erg interessant verdienmodel voor banken.

Aangezien de nieuwe online banken dit tegen veel lagere kosten kunnen aanbieden, blijkt wel dat banken hier ontzettend veel geld mee verdienen. Persoonlijk maak ik dan ook alleen nog geld over via een van de genoemde geldtransfer aanbieders. En dat in combinatie met een bankrekening bij de N26. Dat heeft mij inmiddels al ontzettend veel geld bespaart. En zal mij ook in de toekomst nog veel geld gaan besparen.

Voorkom extra kosten

Ga je via een bank geld overmaken naar het buitenland, zorg er dan voor dat je alle gegevens correct en volledig invult. Indien er gegevens ontbreken, waardoor de overboeking niet kan worden uitgevoerd, dan worden er hoge extra kosten in rekening gebracht.

Wat ik persoonlijk niet correct vindt, is dat indien het geld niet bij de ontvanger terechtkomt en dit dient te worden uitgezocht, dat hiervoor ook extra kosten in rekening worden gebracht. En deze kosten zijn erg hoog. Dit kost je 25€ en daarbovenop kunnen nog kosten komen die een buitenlandse bank in rekening brengt. 

In het geval je alle gegevens volledig en correct hebt ingevuld, dan ligt de fout bij de bank. Dan is het toch erg vreemd te noemen dat je hiervoor dient te betalen.

Op de hoge kosten die banken in rekening brengen, kun je door geld over te maken via een geldtransfer service veel besparen. Dit is het geval als het land waarnaar je geld overmaakt zich buiten de Sepa zone bevindt, of je maakt geld in een andere valuta dan de euro over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *