Vreemde valuta

De noodzaak om vreemde valuta te wisselen is door de komst van de euro drastisch afgenomen. Toch is het omwisselen naar vreemde valuta nog steeds noodzakelijk, wanneer je de eurozone verlaat. Hoe kan je het beste andere valuta dan de euro in jouw bezit krijgen?

Geld wisselen

Het wisselen van contant geld is bijna altijd de meest onvoordelige manier om aan buitenlands geld te komen. De wisselkoers wijkt vaak fors af van de officiële wisselkoers. 

Daarnaast worden er ook nog vaak transactiekosten in rekening gebracht. Trap overigens niet in de slogans, waarbij er wordt aangegeven dat je kunt wisselen zonder transactiekosten te betalen. Bij dergelijke slogans kun je er bijna zeker van zijn, dat je de kosten die je uitspaart, dubbel en dwars terugbetaalt met een onvoordelige wisselkoers.

Betalen met creditcard of pin

Bij het betalen met een creditcard of met een pinpas wordt er een wisselkoersopslag toegepast.

Deze opslag bedraagt doorgaans tussen de 1,2% en 2,5%. American Express is hier een van de duurste creditcards, met een opslag van 2,5%. De wisselkoersopslag met een pinbetaling is het kleinst. Deze bedraagt standaard 1,2%.

Tegenwoordig is het ook zo, dat er een klein bedrag in rekening wordt gebracht als zijnde vaste transactiekosten. Bij de ABN AMRO is dit bijvoorbeeld 0,15€. 

Vreemde valuta creditcard

Bij het betalen met een creditcard worden er geen transactiekosten in rekening gebracht.

Vreemde valuta rekening

Betalen met een vreemde valutarekening is de voordeligste optie. Je bespaart dan de wisselkoersopslag uit. Een vreemde valutarekening is gratis te openen bij Wise en bij Wirex. Op die manier kan je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten betalen in Amerikaanse dollars, net zoals een inwoner van het land dit doet.

Ook zijn dergelijke betaalrekeningen interessant, wanneer je geld wilt overmaken. Je kunt dan namelijk goedkoop geld overboeken naar het buitenland. Andere bedrijven die een dergelijke service aanbieden zijn onder meer TransferGo, Remitly of XE.

Vreemde valuta bestellen

Indien je op voorhand al de beschikking wilt hebben over de valuta van het land waar je naartoe vertrekt, dan is het vaak verstandig om vreemde valuta tijdig te bestellen. Zeker indien je vertrekt naar een land dat minder gangbaar is. 

Britse Ponden zullen bijna altijd wel op voorraad zijn. Bij bijvoorbeeld de Jordaanse Dinar zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. Geld bestellen voor minder gangbare valuta dien je op tijd te doen.

Besef wel dat het terugwisselen van overgebleven buitenlandse valuta je opnieuw geld kan gaan kosten. Je zal dan niet dezelfde koers ontvangen die is gehanteerd op het moment dat je de valuta aankocht. 

Terugkoop garantie

Tegenwoordig kun je echter bij GWK Travelex wel een valuta terugkoopgarantie aanschaffen. Op die manier kan je het overgebleven buitenlandse geld weer terugwisselen tegen de koers die in eerste instantie in rekening was gebracht. Ook wordt er dan 0% provisie in rekening gebracht.

Het is mogelijk om geld dat je besteld hebt op verschillende plekken af te halen. Dit kan bijvoorbeeld op de GWK Travelex vestiging op Schiphol Plaza of Eindhoven Airport. Let hierbij dan wel goed op de openingstijden wanneer je de bestelling af wilt halen.

Goedkoop vreemde valuta kopen is eigenlijk niet mogelijk. Je dient hiervoor te betalen met een creditcard of bankpas. En beter nog, met een kaart behorende bij een vreemde valutarekening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *