Wise (voorheen Transferwise) is een money transfer service. Zij maken het mogelijk om goedkoop geld te versturen. Voor landen buiten de SEPA zone biedt dit uitkomst. Geld versturen naar dergelijke landen via banken zoals de ING, Rabobank en de ABN AMRO is namelijk ontzettend duur.

Welke valuta kan je versturen?

Inmiddels kan je geld overmaken in tal van vreemde valuta naar tal van landen. Om precies te zijn kun je door gebruik te maken van Wise, geld naar meer dan 80 landen versturen. Of het nu gaat om Turkish Lira, Hong Kong Dollar of de Amerikaanse Dollar, je zal veel minder geld kwijt zijn, dan dat je gewend was. Wise staat dan ook voor goedkoop geld overboeken.

Hoe gaat geld versturen in zijn werk?

Indien je geld gaat overmaken via Wise, dan dien je het verschuldigde bedrag over te maken naar de lokale bankrekening van de  onderneming. Vervolgens voeren zij dan uitbetaling uit, vanaf een lokale bankrekening die zij in het land van de ontvanger aanhouden.

Proces Wise

Voer je een dergelijke betaling uit via bijvoorbeeld de ABN AMRO, dan ziet dit proces er heel anders uit. Er wordt dan daadwerkelijk geld overgemaakt naar een buitenlandse bankrekening. En vaak is er dan ook nog sprake van een tussenbank, om het geld uiteindelijk bij de juiste ontvanger te krijgen. Dit maakt het een kostbaar proces.

Is Wise wel betrouwbaar?

We kunnen met een gerust hart zeggen dat Wise een betrouwbare onderneming is. Zij bestaan inmiddels al vele jaren en zijn ook hard gegroeid. Officieel zijn zij gevestigd in België. De nationale bank van België heeft hen ook een vergunning verstrekt om als betaalprovider op te treden.

De verschillende reviews zijn doorgaans zeer goed te noemen. Op basis van meer dan 160.000 reviews, scoort het bedrijf maar liefst een 4,5 van de maximale score van 5.

Er zal best wel eens een keer iets fout gaan, maar dan zorgen zij ervoor dat het dit snel wordt rechtgezet. Daarnaast is de methodiek die zij hanteren minder foutgevoelig dan de methodiek van de traditionele banken.

Tot wel zes keer goedkoper

Uiteindelijk maak je gebruik van een money transfer service om geld te besparen. Anders kan je eenvoudiger jouw gewone betaalrekening gebruiken. Indien je 100 euro gaat overmaken naar de Verenigde Staten, dan krijgt de ontvanger een bedrag in dollars gestort, dat 28% hoger ligt dan bij de ABN AMRO en Rabobank. Dit is toch een extreem verschil te noemen. Want uiteindelijk is de dienst aan elkaar gelijk. Je wilt gewoon dat iemand in Amerika dollars op zijn bankrekening krijgt gestort.

Nieuwe financiële producten

De onderneming zit niet stil. Inmiddels bieden zij ook vreemde valuta rekeningen aan. Op die manier kan je eenvoudig een saldo aanhouden in meer dan 50 verschillende valuta. Hierbij is het ook nog eens zo, dat hiervoor geen kosten in rekening worden gebracht.

Een dergelijke vreemde valutarekening zorgt ervoor dat je in het land van herkomst van de valuta als een lokale inwoner kunt betalen. Ga je betalen in dollars, dan worden er gewoon dollars afgeschreven. Je voorkomt dan dat de valuta dient te worden omgerekend, waarbij je altijd een percentage verliest, als gevolg van de wisselkoersopslag.

Toenemende concurrentie

Wise was één van de eerste die deze geldtransfer service aanbiedt. Inmiddels zijn er een groot aantal concurrenten die deze service op dezelfde manier aanbieden. De eenvoud van de methodiek zorgt ervoor dat het relatief eenvoudig is een dergelijke dienst op te zetten.

De grote concurrente zorgt ervoor dat de prijzen concurrerend blijven. Indien een money transfer service zijn tarieven zou gaan verhogen, dan zullen zij direct klanten gaan verliezen. Er zijn inmiddels meer dan voldoende alternatieven.